Preskoči na sadržaj

Ugostiteljska škola Opatija


U Opatiji je 17. listopada 1929. godine osnovana srednja stručna škola za hotelijerska zanimanja pod nazivom R. Corsosecondario di avviamento professionale alberghierodi Abbazia (Strukovni tečaj hotelijerstva drugog stupnja u Opatiji).

Odlukom Oblasnog narodnog odbora za Istru, u rujnu 1946. godine osnovana je Ugostiteljska škola Opatija koja je nosila naziv Niža i viša ugostiteljska škola Opatija. 

Od školske godine 1969./70. škola posluje pod nazivom Škola za ugostiteljstvo i uslužne djelatnosti Opatija, a na osnovi provedenog referenduma i odluka radnih zajednica Ugostiteljske škole Opatija i Škole za učenike u privredi u Opatiji koje se spajaju u jednu školsku ustanovu, a njezina djelatnosti je odgoj i obrazovanje kvalificiranih radnika – konobara, kuhara, slastičara, frizera, pedikera i mesara te visokokvalificiranih radnika.

Godine 1991. nakon gotovo 20 godina prestao je postojati Centar usmjerenog obrazovanja Drago Gervais Opatija i odlukom Skupštine općine Opatija osnovana je samostalna Ugostiteljska škola Opatija.

U svim ovim godinama zacijelo je najveća  vrijednost Ugostiteljske škole Opatija što je obrazovala i kreirala kadrove koji su danas vodeća imena Hrvatske i europske gastro, ugostiteljske i turističke scene.

Ugostiteljska škola u Opatiji nije tek institucija, ona je prepoznatljiv stil te pravi opatijski i županijski „brand“.

Vezane novosti